Yüz Germe (Facelift) Ameliyatı Türleri Nelerdir?

Yüz Germe (Facelift) Ameliyatı Çeşitleri Neler?

Yüz germe ameliyatı ya da diğer adıyla facelift belirli estetik cerrahi uygulamalarla yüzde kalıcı ve doğal bir sıkılaştırma işleminin sağlanmasıdır. Genellikle kişinin yüzündeki sarkma ve kırışıklıkların durumuna göre farklı türde; mini, orta ve tam facelift gibi uygulamaları içerebilmektedir.

Günümüzde hem dünya hem Türkiye’de yüz estetiğine olan rağbet gittikçe artmaktadır. Spor, diyet ve benzeri zayıflamaya yönelik uygulamalarla yüzündeki sarkmalardan kurtulamayanlar için facelift ameliyatları tek çözüm oluyor! Genç yaştaki kişiler çoğunlukla lazerli yüz germe, ip askı veya Fransız askısı gibi ameliyatsız tedavilere yönelse de orta ve daha ileri yaşlardaki kişiler için bu uygulamaların etkisi zayıf kalabilmektedir.

Yüz germe estetiği, her ne kadar kesin bir çözüm sunup kalıcı bir etki sağlasa da bazı kişiler ameliyatın sonuçlarından çekinebilmektedir. Bu açıdan yüz estetiğinde hem doku hasarını ve ameliyat sonrası dikiş izi gibi oluşumlarının etkisi minimize etmek ve hem de iyileşme sürecini hızlandırmak için farklı cerrahi yaklaşımlar geliştirilmiştir.

Yüz Germe (Facelift) Ameliyatı Türleri | Yüz Estetiği Çeşitleri

1. Klasik Yüz Germe (Tam Facelift)

Yüzün tamamında ve gerekli görülürse boyun ve çene altı bölgesi de dahil edilerek kapsamlı bir germe işleminin sağlanması tam veya diğer adıyla klasik yüz germe olarak isimlendirilir. Alın, yanaklar, çene ve boyun bölgesinin tamamı tam facelift ameliyatında sıkılaştırılmaktadır.

Ameliyat saç çizgisi ve kulak önünden arkasına doğru kesi uygulanarak sağlanır, fazlalık yağ ve deri dokusu alınarak bu kesi uygulanan alana doğru bir germe sağlanmaktadır. Genellikle tam yüz estetiği işleminde SMAS (Superficial Musculoaponeurotic System) tabakasına da müdahale edilerek daha kalıcı sonuç elde edilmesi hedeflenir. 

Kilo alıp vermeye bağlı veya yaşa bağlı faktörlerle yüzünde aşırı sarkmalar olan kişiler tam yüz germe işlemi için uygun adaylardır. 50 yaş ve üstü kişiler için cilt elastikiyet kaybı ve dokuların kendisini onarma hızı düşük olduğundan Full facelift en etkili çözüm olacaktır.

Genel olarak ameliyat sonrası iyileşme ve günlük hayata dönme süresi 4-5 hafta sürebilir, yaraların tam iyileşmesi ve dikişlerin tamamen belirginliğini kaybetmesi ise birkaç ay sürebilecektir.

Kalıcı ve Doğal Yüz Estetiği

2. SMAS Facelift

Klasik facelift uygulamasından farklı olarak cildin kas ve cilt dokusun bağlayan bağ dokusu olan SMAS’ı hedef alan tekniktir. SMAS facelift ameliyatı sadece cildin gerilmesini içermeyip aynı zamanda cildi elastik tutan tabakanın da gerginleştirilmesi ile daha sıkı ve doğal görünümlü bir yüz ifadesi oluşturmayı sağlar.

Ameliyatın uygulanış prosedürü tamamen tam yüz germe işlemiyle benzerdir, ancak cilt gerginleştirilmesi sağlanırken ilave olarak SMAS bağları da gerginleştirilir. İyileşme sürecinin nasıl olacağı ve hangi kişilere uygulanacağı da facelift ameliyatlarındaki kriterlerle aynı olmaktadır.

Ayrıca daha detaylı bilgi almak isterseniz “SMAS Nedir, Yüz Estetiğindeki Önemi ve Ameliyatlarda Kullanımı” içeriğimize de göz atabilirsiniz.

3. Mini Facelift

Yüzdeki hafif sarkma ve kırışıklık oluşumlarında mini yüz germe ile daha minimal kesi ve dikiş süreçlerini içeren germe işlemi sağlanır. Mini facelift ameliyatı çene, yanaklar , burun çevresi, ağız ve göz çevresi gibi bölgelerde etkilidir, hafif kırışıklık ve sarkmalarda etkili ve kesin çözüm sunar.

Tam yüz germe işlemi ile kıyaslandığında mini yüz germe estetiği çok daha minimal kesilerle gerçekleştirilir ve işlem sonrasında dikiş izleri de daha minimal olduğundan iyileşme hızlı sağlanır.

Mini facelift için 35-50 yaş arasındaki kişiler uygun adaylardır, daha genç yaş grubu için ip askı gibi ameliyatsız prosedürler tercih edilebilir. Yüzdeki sarkmaları aşırı derecede fazla olmayan kişiler için en çok tercih edilen işlem genellikle mini yüz estetiğidir.

Mini Yüz Germe Öncesi Nasıldır?

4. Endoskopik Yüz Germe

Yüz germe ameliyatlarındaki kesi işlemlerine bağlı cilt deformasyonunu minimize etmek için geliştirilen endoskopik yüz germe kameralı endoskop cihazları yardımıyla gerçekleştirilir. Saç çizgisi hizasında minimal kesi açılarak endoskop cihazları ile gerginlik sağlanacak bölgeye ulaşılır ve yukarı doğru gerginleştirme sağlanır.

Endoskopik yöntem genellikle aşırı sarkmaların olmadığı durumlar için uygundur, çoğunlukla deri fazlalıklarının alınması gibi prosedürleri içermez. Kaşların ve alın bölgesinin gerginleştirilmesi ve orta yüzde gerginlik sağlanması sağlanır.

Yaşlanma belirtilerinin daha hafif olduğu kişiler ve orta yaştaki kişiler endoskopik teknik için uygun adaylardır. Deri fazlalıklarınının alınması gibi prosedürler içermediği ve minimal kesi ile gerçekleştirildiği için iyileşme süreci en hızlı olan facelift ameliyatı uygulamalarından biri olarak kabul edilebilir.

5. Boyun ve Alt Yüz Germe

Çene bölgesini ve boyundaki sarkmaları hedef alan facelift ameliyatıdır. Genel olarak boyun bölgesi ve çene altı yaşlanmaya bağlı sarkmaların en çok fark edildiği bölgeler olabilmektedir. Bu açıdan yüzün orta ve üst bölgesini hedef alan bir yüz germesi buradaki sarkmaları gidermeyebilir, bu sebeple boyun ve çeneyi sıkılaştırıcı müdahaleler de gereklidir.

Genel olarak kulak hizasındaki kesilere ek olarak çene altında da kesi uygulanarak çene altında ve boyun bölgesinde fazlalık dokuların alınması sağlanır. Fazlalık dokular alındıktan sonra gıdı oluşumu ve boyun sarkmaları sıkılaştırılarak giderilir.

6. Temporal Yüz Germe (Temporal Lift)

Yüzün üst bölgesinde kaşlar, alın, şakak bölgesi ve göz çevresini hedef alan facelift ameliyatıdır. Botoks, lazerli uygulamalar, ip askı gibi ameliyatsız prosedürlerle gerginlik sağlanamayan sarkma ve kırışıklık durumlarında tercih edilebilir.

Temporal yüz germe ameliyatı genel olarak şakaklardan küçük kesilerle sağlanmaktadır, kaşlar ve göz çevresindeki kaz ayakları kırışıklıkları ve sarkmaları bu şekilde kalıcı şekilde sıkılaştırılır. Bazı uygulamalarda göz kapağı düşüklüğü (pitozis) durumlarını da olumlu etkisi olabilmektedir.

En sık kaz ayakları kırışıklıkları ve kaş düşüklüğü olan ve ameliyatsız tekniklerden gerekli verimi alamayan kişilerde uygulanır. Bunun dışında tam yüz germe işlemi içerisinde temporal lift zaten dolaylı yoldan uygulanmaktadır, mini facelift gibi işlemlerde ise gerekli görülürse kombine işlem sağlanır.

7. Cheek Lift (Yan Yüz Germe)

Yanaklarında yaşlanmaya bağlı hacim kaybından ötürü sarkma olan kişilerde cheek lift işlemi uygulanabilir. Yanak veya yan yüz germe olarak bilinen bu uygulama, yüz germe işlemiyle dermal dolgu uygulmasının kombine edilmesi şeklinde yapılabilmektedir.

Klasik yüz germeye göre daha niş, sadece orta yüz ve yanaklar hedefli olduğundan bu uygulamada endoskopik yöntem de tercih edilebilir. Ancak sarkmanın tipine göre cerrah uygun prosedürü planlayabilecektir, yanak yağ yastıklarının kayma derecesi ve sarkmanın tipine göre uygun müdahale süreci organize edilir.

Go to Top