Saç Ekimi Sonrası Hakkında Sık Sorulan Sorular

Saç Ekimi Sonrası İçin Tüm Detaylar

Saç ekimi sonrası, kişilerin çoğunlukla ne yapacağını tam olarak bilmediği ve birçok şeyi merak ettiği bir süreçtir. Operasyon öncesinde genellikle yapılacak şeyler stabil iken ekim işleminden sonra birçok hususa dikkat edilmesi gerektiği için bu konuda çok fazla tavsiye aranmaktadır.

FUE, Safir FUE veya DHI herhangi bir teknikte saç ekimi uygulanması sonrasında iyileşme süreçleri farklı olabilse de genel olarak işlem sonrası ilk aylarda dikkat edilmesi gereken detaylar bire bir aynı olmaktadır.

Şok dökülmeler, ekim sonrası ilk yıkama, günlük aktivitelere ne zaman dönüleceği, ne kadar süre istirahat edilmesi gerektiği gibi saç ekimi sonrası dikkat etmeniz gereken hususlara ve bütün sorularınıza içeriğimizde yanıt bulabilirsiniz!

Saç Ekimi Sonrası Şok Dökülme Nedir?

DHI veya FUE saç ekimi sonrası ilk 2 aylık süre zarfında saçlarda tekrardan ani dökülmeler gözlenebilmektedir, bu normal bir reaksiyondur. Bu dökülmelerden sonra saçlar tekrardan çıkmaya başlar ve 3 aylık süreçte doğal ve hacimli bir görünüm almaya başlayacaktır.

Genellikle mezoterapi, PRP veya saç köklerini destekleyici diğer uygulamalar iyileşme sürecinin ve şok dökülmelerin daha hızlı atlatılmasını sağlayabilmektedir.

Ekim Sonrası İlk Yıkama Ne Zaman Yapılır?

Saç ekiminden sonra operasyon uygulanan bölgenin belli bir süre su ve kimyasal ile temas etmemesi sağlanmalıdır. Bunun için doktor önerinize de uyarak hareket edebilirsiniz, ancak genellikle saç ektirme işleminden 3-4 gün sonra önerilen şekilde saç yıkanabilmektedir. İlk yıkama ve duş alma sürecinde muhakkak koruyucu önlemlerin alınması gereklidir.

Operasyon Sonrası Kabuklanma ve Kızarıklık Ne Zaman Geçer?

Genellikle saç ekiminden sonra kabuklanma ve kızarıklar birkaç gün devam etmektedir, kabuklanmalar 7-10 günlük süreçte dökülerek geçmektedir. Kızarıklık görüntüsü ise 2-3 hafta devam edebilir, 3 haftalık süreç sonrasında yavaş yavaş kızarıklık görüntüleri de kaybolmaya başlamaktadır.

Ekim İşleminden Sonra Kaç Gün İstirahat Gerekir?

DHI veya FUE saç ekiminden sonra ilk hafta 3-4 gün evde istirahat edilmesi en sağlıklı tercihtir. Ekim işleminden sonra belirli bir süre dinlenme gibi imkanı olmayan kişiler ise koruyucu önlemlerini alarak iş veya herhangi bir rutinine dönebilir.

Saç Ekimi Sonrası Spor Yapmak ve Cinsellik Güvenli mi?

Genel olarak terlemeye sebep olacak spor gibi aktiviteler enfeksiyon kapmsa riski doğuracağından saç ekimi sonrası 10-15 gün ağır spor aktivitelerinden kaçınılmalıdır. Aynı durum cinsel aktiviteler içinde geçerlidir, ekim işleminden sonra ilk 8-10 günlük süreçte terlemeye sebep olabilecek cinsellik, mastürbasyon veya bunun gibi hafif uygulamalardan da kaçınılmalıdır.

Saç Ekimi Sonrası Şok Dökülmeler Neden Olur?

Ameliyat Sonrası Denize Girilebilir mi?

Saç ekimi işleminden sonra deniz, havuz sauna ve bunun gibi ortamlardan 1,5-2 ay uzak durulmalıdır. Deniz veya diğer ortamlarda henüz tam iyileşmemiş saç kökleri enfeksiyon kapma gibi riskler altına girer, bu durumda saçların uzama ve iyileşme sürecini doğrudan etkileyecektir.

Ekimden Kaç Gün Sonra İşe Dönülebilir?

Saç ekimi işleminden 3-4 günlük ev istirahati sonrası işe dönülebilir, bu süre hem ağrıların geçmesi hem de kabuklanma ve kızarıklıkların etkisinin azalması için yeterli süre olabilecektir. Ancak ağrılar ve kızarıklıkların hafiflemediği durumlarda doktora danışmak ve belirli bir kaç gün dinlenme daha iyi karar olacaktır.

Mesleki olarak ağır kondisyon gerektiren işlerde çalışan kişiler, örneğin güneşe uzun süre maruz kalmak ve terleme gibi durumlara maruz kalacağı bir işte çalışıyorsa işe dönmesi için 10-15 gün dinlenmesi daha sağlıklı olacaktır.

Saç Ekimi Sonrasında Güneşe Çıkmak Zararlı mı?

Uygulanan saç ekimi sonrasında güneş ışığına uzun süre maruz kalınmaması kritik öneme sahiptir, güneş ışığı doğrudan ekim uygulanan bölgeye ve donör alana zararlıdır, iyileşme sürecini olumsuz etkiler. Gerekli korunma önlemlerinin alınarak veya uygun mevsimler ve günler tercih edilerek işlemin gerçekleştirilmesi sağlıklı bir tercih olacaktır.

İşlem Sonrası Şampuan Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Doktorunuzun saç ekimi öncesinde önerdikleri kadar sonrasında da önerdikleri bir o kadar önemlidir, bu açıdan işlem sonrası doktorunuzun önereceği pH dengeli, kimyasal içermeyen şampuanlar veya saç bakım ürünleri kullanılmalıdır. İlk 10 gün boyunca saçlar nazikçe yıkanmalı, köklere zarar verecek hareketlerden kaçınılmalıdır.

Ekimden Sonra Kaşıntı Olması Normal mi?

Saç ekiminden sonra ekim uygulanan bölge ve donör alanda kaşıntı olması olağan ve doğal bir durumdur. Genellikle kaşıntılar ilk haftalarda gözlenir daha uzun süren kaşıntı durumlarında doktora danışılmalı kendi başına bir çözüm sağlanmamalıdır. Doktorunuz uygun losyon veya krem önerilerinde bulunacaktır.

Ekim Sonrasında Kabuklanmayı Hızlı Geçirmek İçin Ne Yapılmalı?

Genel olarak saç ekiminden sonra ilk haftalarda herkeste gözlenen kabuklanmalar 2 haftalık sürede kendiliğinden geçebilecektir. Ancak saçlardaki kabuklanmalarda doktor tavsiyeli kimyasal içermeyen belirli krem ve şampuanlarla daha hızlı iyileşebilmektedir. Bu süreçte mezoterapi ve PRP gibi uygulamalar da iyileşmeyi hızlandırıcı etkiye sahiptir.

Ameliyat Sonrası İltihap veya Enfeksiyon Riski Var mı?

Steril ve güvenilir saç ekimi merkezlerinde uygulanan ekim işleminde enfeksiyon veya iltihap kapma gibi riskler çok düşüktür. Ancak güvenilir olmayan merkezlerde sağlanan işlemlerde veya işlem sonrası gerekli hususlara dikkat edilmemesi durumunda enfeksiyon kapma durumu gözlenebilir, enfeksiyon saç köklerinin iyileşme sürecini etkileyeceğinden operasyonun sonucuna doğrudan etki sağlar.

Saç Ekimi Sonrası Şampuan Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Saç Ekimi Sonrası Uyku Pozisyonu Neden Önemlidir?

Genellikle saç ekiminden sonra ilk haftalarda yaralar henüz aktif konumda olduğundan ilk hafta sürecinde uyurken sırt üstü pozisyonda yatılması sağlıklı olan tercih olacaktır. Uyku pozisyonun sırt üstü uyurken ayrıca boyunluk yastıklardan da destek almak uyku esnasında dönmeyi engelleyecektir.

Ne Kadar Süre Sonra Şapka Takılabilir?

Ameliyat sonrası 6-9 gün güneş şapkası veya başka türde şapkalar kullanılmamalıdır, ancak bu sürede gözlük takılabilir. Saç ekimi işleminden sonra güneşe uzun süre maruz kalınması gibi durumlar için şemsiye de tercih edilebilir, ancak çok uzun süre maruz kalınmayacaksa korunma için aşırı önlem alınması gerekmez.

Saç Boyamak İçin Ne Kadar Beklenmeli?

Erkek veya kadınlarda saç ekim sonrası saç boyanması gibi bir işlem yaptırılacaksa mutlaka aradan 2 ay ve daha uzun bir sürenin geçmesi beklenmelidir. Boya kimyasal bileşenler içerdiğinden saç köklerinin henüz yeni iyileştiği ve yeni uzamaya başlığı ilk aylarda zararlı etkilere sebep olabilir.

Ekimden Sonra Saçlar Ne Zaman Tarak veya Fön Kullanımına Uygun Olur?

Şok dökülme evrelerinin de gözlenebileceği 1-2 aylık süre diliminde saçlar yavaşça uzamaya başlamaktadır, bu sürede tarama, fön ve makas ile tıraş olma gibi evrelere geçilebilir. Ancak yine saç diplerinin aşırı fiziksel temasa ve sıcaklığa maruz kalmaması için gerekli hassasiyet sağlanmalıdır.

Saç Şekillendirme Yapmak Ne Kadar Süre Sonra Mümkündür?

Saç ekiminden sonra kimyasal bileşenler kullanılarak saç şekillendirme yapılması için 2-3 ay süre geçmesi beklenmelidir. Normal tarak ve benzeri kimyasal içermeyen saça şekil verme uygulamalarını ise 1 aylık süre sonunda da sağlayabilirsiniz.

Saç Ekimi Sonrası Saç Şekillendirme Yapmak

Saç Ekimi Sonrası Uyuşukluk Hissi Ne Kadar Sürer?

Genel olarak saç ekimi sırasında lokal anestezi uygulamasına bağlı acı hissi olmaz, ancak uygulama sonrası anestezi etkisi geçmesiyle donör bölgede ve saç ekilen alanda ağrı ve uyuşukluk hissi olabilir. Bu uyuşukluk hissi ve ağrılar 4-5 gün sürebilir, 1 haftalık süre sonunda geçmeyen ağrı ve uyuşukluk hissi durumlarında mutlaka doktora başvurulumalıdır!

Ekim Yapıldıktan Sonra Donör Bölgede İz Kalır mı?

Hem DHI hem de FUE uygulaması sürecinde greft toplandıktan sonra donör bölgede minimal düzeyde izler olur bunlar 1-2 aylık süre sonunda yavaş yavaş geçmektedir. Saç ekimi hem donör bölgeden greft toplanma sürecinde hem de ekim uygulaması sürecinde minimal düzeyde kesilerle sağlandığından kalıcı iz oluşumu gibi sorunlar gözlenmez.

Ekim Sonrasında Baş Bölgesinde Şişlik ve Ağrı Olur mu?

Saç ekiminden sonra alın bölgesinde ve başın arka bölgesinde ilk hafta şişlik ve ağrı gözlenmesi olasıdır. Ancak her durumda şişlik ve baş ağrıları gözlenmez. Migren gibi rahatsızlıkları olanlarda baş ağrılarının uzun sürmesi ve ameliyat sonrası süreci biraz daha sancılı atlatması daha olasıdır.

Saç Ekimi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Özellikle saç ekimi sonrası ilk iki ay protein, vitamin ve mineral açısından zengin beslenme programı uygulanmalıdır. Ayrıca saç uzamasını ve dokuların daha hızlı iyileşmesini sağlayacak biyotin, çinko, magnezyum, keratin gibi ek katıklar da sağlanabilir. Doktorunuza bu konuda danışarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.

İltihaplanma Olursa Ne Yapılmalıdır?

Eğer ekim sonrası iltihap belirtileri (şişlik, ağrı veya akıntı) fark edilirse, hemen doktora başvurulmalıdır. Antibiyotik tedavisi gerekebilir.

Go to Top