
Saç dökülmesi sonucu başında saçlı bölgede seyrelme olan kişilerde uygulanan estetik işlem saç ekimidir. DHI, FUE, Safir FUE, Long DHI (Tıraşsız) veya robotik destekli uygulamalar gibi birçok farklı teknikte tedavi süreci sağlanabilmektedir. Hangi tekniğin optimal bir seçenek olduğu kişinin ekim işlemi öncesindeki analiz ve değerlendirilmesi ile belirlenmektedir.
Saç ekiminde uygulanacak teknik kadar bir önemli diğer hususta ekilecek greft sayısının belirlenmesidir. İçeriğimizde saç ekimi sürecine dair tüm detayları içeren, kullanıcıların en çok merak ettiği ve en sık arattığı sorulara dair açıklayıcı yanıtlar verdik. Siz de operasyona dair merak ettiklerinize buradan yanıt bulabilirsiniz!
FUE ve DHI Teknikleri Arasındaki Farklar Nelerdir?
FUE tekniğinde, ekim işlemi yapılacak bölgede minimal düzeyde kanallar açılır, bu kanalların açılma sürecinde medikal bıçaklardan yararlanılmaktadır. Punç değerleri olan medikal bıçaklar Safir veya farklı şekilde olabilmektedir.
DHI tekniğinde ise, choi isimli bir kalemden yararlanılarak tüm saç ekimi süreci yürütülmektedir. Choi hem saç greftlerinin toplanmasında hem de ekim sürecinde kanal açılmadan, doğrudan yani adı üstünde (Direct Hair Implantation) ekim işlemi sağlamaktadır.
Saç Ekimi Kimler İçin Uygundur?
Genetik veya hormonal ya da diğer faktörlere bağlı saçlarında dökülme ve seyrelme olan erkek veya kadınlar saç ekimi için uygun adaylardır. Ancak ekim işlemi öncesinde kişinin donör bölgede yeterli greft sayısı olup olmadığı ve baştaki açık alan gibi kriterler hep birlikte analiz edilir ve uygun görülürse işlem sağlanır.
Kadınlarda Saç Ekimi Farklı mı Yapılır?
Genel olarak hem kadınlarda hem erkeklerde uygulanan saç ekimi süreci aynıdır, ancak kadınlarda saçların tıraş edilmesi sorun olabileceğinden DHI tekniği ile tıraşsız saç ekimi gibi alternatif bir yöntem geliştirilmiştir. Bu teknik kadınlarda veya tıraşsız şekilde ekim işlemi tercih eden erkek hastalarda kolaylık sağlamaktadır.
Saç Ekimi İçin En İdeal Mevsim Hangisidir?
Her mevsimde uygulanabilen saç ekimi için en ideal mevsim belirlenecek olursa ilkbahar ve sonbahar mevsimleri tercih edilebilir. Mevsimlerin etkisi sadece operasyon sonrası iyileşme sürecinde etkili bir faktördür. Bu açıdan yazın uygulama sonrası güneşten korunma gibi hususlara dikkat edilirse veya kışında aynı şekilde koruyucu önlemler alınırsa bu mevsimlerde de saç ektirme işleminin yaptırılmasında bir sakınca yoktur.
Operasyon Sırasında Kaç Greft Ekilir?
Ekim işlemi yaptırılmadan önce kişinin başındaki açıklık ve saç çizgisi gibi alanlar en doğru şekilde tespit edilmektedir. Daha sonrasında saç ekimi için uygun greft miktarı belirlenir, normal bir işlem için ortalama 3.500 ila 4.000 arası greft yeterli olmaktadır. Başındaki açıklık daha fazla olan kişilerde ise uygulanacak greft 5.000’den fazla olabilmektedir.
Kaç Greft, Kel Alanı Tamamen Kapatabilir?
Başının tepesi tamamen açık olan kişilerde kel alanı kapatmak için ortalama 5.000 – 6.000 greft yeterli olmaktadır. Eğer kellik çok aşırı düzeyde ise ve donör bölgedeki greft yeterli gelmeyecekse uzman saçın başka bölgelerinden veya çene altı sakal bölgesi gibi alanlardan da greft toplayarak açıklığı kapatabilmektedir.
Donör Bölge Nereden Seçilir?
Hem FUE hem de DHI teknikleri ile yapılacak saç ekimi işlemlerinde donör bölge için belirlenen alan başın arka kısmında ense ve kulak hizasındaki kısımdır. Başında arka kısmından maksimum 6.000-6.500’lere kadar greft alınabilmektedir. Alınan greftlerden sonra donör bölgede hafif seyrelme olsa da bu alan saçın aşağı doğru uzaması bölgesine denk geldiğinden belirgin olmamaktadır.
Saç Ekimi Sırasında Acı Hissedilir mi?
Genellikle lokal anestezi veya sedasyonlu gerçekleştirilen saç ekimi sırasında acı hissi olmaz ancak işlem tamamlandıktan sonra ilk birkaç gün ağrılar olabilmektedir. Saç ekiminde acı hissini minimize etmek için DHI tekniğini tercih edebilirsiniz, FUE uygulamasına göre bu işlemde doku hasarı çok daha minimaldir.
Saç Ekimi Ne Kadar Sürer?
FUE saç ekimi uygulamasında operasyon ortalama 6 ila 7 saat sürebilmektedir, DHI tekniği ile yapılan ekim işlemi ise ortalama 8-10 saat kadar sürebilmektedir. DHI uygulamasının uzun sürme sebebi greftlerin tek tek alınıp aynı anda ekim sürecinin de gerçekleştirilmesidir, FUE’de ise tüm greftler toplanır daha sonrasında her biri uygun açıyla ekilir.
Ekim İşlemi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Uygulanan saç ekimi sonrası iyileşme 1-2 haftada olmaktadır, ancak bu sürede hem donör bölgede hem ekim uygulanan alanda kabuklanmalar ve hafif ağrılar olabilecektir. Operasyon sonrası hem saçların doğal uzaması hem de tam iyileşme 3-6 ay içinde olmaktadır. Bu süre zarfında şok dökülmeler ve saç tellerinin ince olarak uzaması gibi durumlar gözlenebilir, 3-4 aylık süreçte yavaş saç telleri kalınlaşarak doğal bir görünüm almaya başlayacaktır.
Operasyon sonrası iyileşme süreci hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “Saç Ekimi Sonrası Hakkında Sık Sorulanlar” içeriğimize de göz atabilirsiniz.
PRP ve Mezoterapi Saç Uzamasını Destekler mi?
Saçların köklerini destekleyerek gelişimini ve %30-%40 daha kaliteli uzamasını teşvik eden PRP ve mezoterapi uygulamaları, saç ekimi sonrası mutlaka tercih edilmelidir. Ekim işlemi her ne kadar iyi teknikle uygulanmış olursa olsun, iyileşme sürecinin hızlı gerçekleşmesi de operasyonun başarısı açısından bir o kadar önemlidir.
Donör Bölgedeki Saçlar Yeniden Çıkar mı?
Genellikle saç ekimi sonrası saç ekimi için donör bölgeden alınan saçların tekrardan uzayacağı düşünülse de durum öyle değildir. Donör bölgeden alınan saçlar tekrardan çıkmaz ve yeniden uzamaz, ancak bu alandaki seyrelme çok hafif olmaktadır ve saçın arka bölgesinde saç aşağıya doğru uzadığından belirgin olmamaktadır.
Saç Ekimi Kalıcı Bir Çözüm mü?
DHI, FUE veya robotik her teknikle uygulanan saç ekimi; saç dökülmesi, saç seyrelmesi veya kellik problemleri için kalıcı ve kesin bir çözümdür. Ekilen saç greftleri artık o bölgede yeni saç kökleri olarak uzar, dolayısıyla saç ekimi işlemi ömür boyu kalıcı ve doğal bir etki sağlamaktadır.
Başarısız Bir Saç Ekimi İşlemi Nasıl Anlaşılır?
Alanında uzman olmayan kişilere yaptırılan saç ekimi işlemi sonrası şu olumsuz sonuçlar gözlenebilir:
- Doğal olmayan saç çizgisi
- Düşük greft tutunma oranı
- Saç dökülmesinin devam etmesi
- Enfeksiyon ve iltihaplanma
- Donör bölgede seyreklik
- Şok dökülmenin kalıcı olması
- Kötü yara izi oluşumu
- Saçın uzamasında yapaylık
İşlem Başarısız Olursa Tekrar Yapılabilir mi?
Saç ekiminde en iyi doktor ve bu işlemi en iyi uygulayan güvenilir merkezlerle tedavi sürecini yürütmek oldukça kritik öneme sahiptir. Ancak başarısız bir saç ekimi sonrası 10-12 aylık iyileşme süreci beklendikten sonra operasyon tekrardan revize edilerek kötü sonuçlar düzeltilebilir.
Ekim Yapılan Saçlar Ne Zaman Tam Yoğunluğa Ulaşır?
Saç ekiminden sonra saçlar normal şekilde uzasa da ilk aylarda şok dökülmeler ve yaraların iyileşmesi ile saçlarda doğal bir yoğunluk olmayabilir. 9-10 aylık bir süre sonunda artık saçlar doğal hacmine ve yoğunluğuna ulaşacaktır, bu süre sonunda kişi saçlarını uzatıp şekillendirerek normal bir bakım rutinine sahip olabilir.
Saç Ekimi Sonuçları Garantili midir?
Genel olarak saç ekimi işlemlerinin başarıları %90-%95’tir, ancak yine de kişinin iyileşme sürecinde dokularının uyumsuzluğu veya enfeksiyon gibi faktörlere bağlı ekilen greftlerde başarısız bir senaryo olabilir. Bu açıdan hiçbir saç ekimi merkezi veya doktoru başarılı sonuç için %100 garanti vermese de işlem yüksek oranlarda başarılı olmaktadır.
Ekim Sonrası Uçak Yolculuğu Yapmak Güvenli midir?
Yurtdışından veya şehir dışından bir yere saç ekimi yaptırmak için seyahat edecekseniz operasyon sonrası uçak seyahatinde baş bölgenizi korumak güvenli bir tercih olacaktır. Bunun dışında ekim işleminden sonra uçak, otobüs veya herhangi bir taşıtta seyahat yapmanızda sakınca yoktur, sadece doktorunuzunda temin edeceği başınızı koruyucu önlemlerin alınması yeterlidir.
Saç Ekimi Hangi Yaş Aralıklarında Daha Başarılı Olur?
Saç ekimi için uygun yaş aralıkları 25-50 arasıdır, ancak 50 yaş üstü kişiler de uygun kriterleri taşıyorsa ekim yaptırabilir. Genellikle saç dökülmesi henüz tamamlanmamış genç kişilerde operasyon sonrası bazı sorunlar olabilir, bu açıdan 25-30 yaş arasında bu saç dökülmesi için uygun analiz gerekli olabilir.