
Plazma pen; ciltteki kırışılıkları giderme, cilt sıkılaştırma, akne izlerini giderme, çatlak tedavisi gibi birçok farklı amaç için uygulanan ameliyatsız bir estetik uygulamadır. Küçük bir medikal cihaz olan plazma pen kalemi, ince iğneli ucuyla cilt altına uygulanarak yenilenmeyi ve canlanmayı tetikler.
Cildinize ameliyatsız bir şekilde gençlik dokunuşu sağlayan plazmapen uygulaması yan etkileri olmayan oldukça basit bir prosedürdür. En doğal şekilde cilt sağlığı problemlerinde etkili çözüm sunan bu işlemi cilt bakım rutinlerinize güvenle ekleyebilirsiniz!
Oldukça basit şekilde uygulanan ve herhangi bir acısı olmayan plazma pen tedavisi, plexr ve soğuk (cold) plazma uygulamalarıyla karıştırılabilmektedir. Tüm bu teknikler farklı yaklaşımları içeren ve farklı cihalarla sağlanan uygulamalardır. İçeriğimizde plazma pen uygulamasının tüm detaylarını ve aklınıza takılan tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.
Plazma Pen Nedir?
İsmini kullandığı plasma enerjisinden alan plazma pen, cilt sağlığı için geliştirilmiş bir cihazdır. Cilde plasma enerjisi uygulayarak kolajen üretiminin tetiklenmesi ve dokuların yenilenmesini tetikleyen bu cihaz, yüzde en hassas bölgelere dahi uygulanabilmektedir.
Cihazın ucunda küçük iğne bulunmaktadır, bu iğneye ısı iletilir ve belirli darbelerle ciltte küçük yaralar oluşturulmaktadır. Ciltte oluşturulan minimal yaralara cihaz aynı zamanda plasma enerjisi sağlamakta ve bu da hızlı bir şekilde tepkime oluşturarak kolajen üretimini tetiklemektedir.
Çoğunlukla yüze yapılan bu plazma tedavisi, kırışıklık giderme, sarkmaları iyileştirme veya gözenekleri sıkılaştırma gibi çözümler için alternatif bir ameliyatsız tedavidir.
Ne İşe Yarar, Hangi Alanlarda Kullanılır?
Plazma pen tedavisi esas olarak kolajen üretimini tetiklemekte, bununla ciltte sıkılaştırma ve cildin tekrardan elastikiyetini kazandırmasını sağlamaktadır. Bu özelliğinden ötürü ameliyat ile uygulanan birçok yüz estetiği işlemlerine alternatif bir çözüm sunuyor.
Cilt sıkılaştırıcı ve gençleştirici plazmapen uygulamasının kullanıldığı alanlar ve uygulandığı bölgeler şu şekildedir:
- Kırışıklık tedavisi
- Akne ve sivilce izi giderme
- Leke tedavisi (yaşlılık, güneş lekeleri vb.)
- Cilt sıkılaştırma
- Göz kapağı düşüklüğü ve torbalanmaları
- Çatlak tedavisi
- Ben ve siğil tedavisi
- Dikiş ve yara izlerini giderme
- Ameliyatsız facelift
Genellikle cilt sarkmalarında ve kırışıklarda sadece ameliyatın etkili olabileceği durumlarda plazma pen uygulaması etkili bir çözüm olamayabilir. Ancak yine de cilt sıkılaştırıcı etkisiyle cilt probleminin olumsuz sonuçlarını biraz azaltabilir.
Plazma Pen Hangi Bölgelere Uygulanır?
Estetik uygulamalar arasında botoks işlemine benzeyen plazma pen uygulaması aynı şekilde botoksun en sık uygulandığı bölgelerde daha fazla tercih edilmektedir. Örneğin göz çevresinde kaz ayaklarının giderilmesi, ağız çevresi, nazolabial bölge, kaş arası ve alın çizgileri ve kırışıklıkları plazma pen ile giderilebilmektedir. Ancak yine de botoks kadar etkin sonuç vermeyebilir.
Çoğunlukla ameliyatısız göz kapağı estetiği (blefaroplasti) denildiğinde plexr plazma tekniği akla gelse de plazma pen uygulaması da göz kapağı sarkmaları veya göz kapaklarına bağlı diğer sorunlarda etkili bir çözüm olabilir.
Plazma pen işleminin uygulandığı tüm bölgeler şu şekilde özetlenebilir:
- Göz kapağı
- Yüz
- Boyun
- Dudak üstü
- Çene ve gıdı bölgesi
- Karın
- Kollar
- Eller
Plazma Pen Evde Yapılır mı?
Genellikle plazma pen uygulanışı oldukça basit bir prosedür olduğundan satın alınıp evde kendi başına uygulanabilir. Ancak her ne kadar basit bir uygulanışı olsa da uzman dermatolog veya estetik uzmanlarınca işlemin sağlanması olası risklerden kaçınmak için daha sağlıklı olacaktır.
Plazma pen uygulamasını klinik koşullarında yaptırmayı düşünüyorsanız, tedaviyi dermatologlar, estetik cerrahlar ve ilgili estetik operasyona dair sağlık sertifikaları olan uzmanlara yaptırabilirsiniz.
Sağlık uzmanlarına yaptırmaktansa evde doğal şekilde işlem yapmayı düşünenler mutlaka gerekli eğitimi ve bilgileri alması gereklidir. Özellikle göz kapakları gibi hassas bölgelerde yapılan hatalı uygulamalar kalıcı ve tehlikeli olabilecek sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Plazma Pen Nasıl Yapılır?
Evde doğal yöntemlerle kendi başınıza da uygulayabileceğiniz plazma pen uygulaması için belirli detayları bilmeniz kirik olabilir.
Uygulamanın aşamaları şu şekildedir:
- Yüzde veya ciltte uygulama yapılacak bölge iyice sterilize edilmeli.
- Temizlik sağlandıktan sonra acı hissi olmaması için anestezik etkili krem uygulanabilir.
- Cihazın hassasiyet değerleri uygun derecede ayarlanmalı ve bir süre beklenmelidir.
- Uygulama yapılacak bölgede işaretlemeler yapılması ve o bölgede hedefli bir işlem yapmayı kolaylatıracaktır.
- İşaretleme yapılan bölgelerde hassasiyetle uygun basınç sağlanarak cihaz ile minimal delikler açılır.
- Göz çevresi gibi hassas bölgelerde dikkatli şekilde işlem sağlanmalıdır.
- Uygulama sağlandıktan sonra bir süre beklendikten sonra nemlendirici ve iyileştirici kremler uygulanabilir.
Göz Kapağına Nasıl Uygulanır?
Ameliyatsız göz kapağı estetiği denildiğinde ilk akla gelen uygulamalardan olan Plazma pen tedavisi, göz kapaklarında etkili bir çözüm sağlar. Ancak göz kapakları hassas bölgeler olduğundan bu bölgede plazma uygulamasının evde kendi başına yapılması tehlikeli olabilir. Bu konuda uzmandan destek almak daha sağlıklı bir karar olacaktır.
Uzman kontrolünde plazma pen işleminin uygulanışı normal yüz plazma tekniği ile aynı olmaktadır, ancak daha hassas şekilde üst veya alt göz kapaklarında minimal noktalar oluşturulur. Uygulama sonrası göz kapaklarında hafif yara ve kabuklanmalar oluşabilir genellikle bunlar 3-4 günde iyileşip geçmektedir.
Ameliyatsız göz kapaklarında kaldırma etkisi sağlayan plazma pen uygulaması, göz kapağı ameliyatı (blefaroplasti) kararınız öncesinde değerlendirebileceğiniz bir alternatiftir. Ancak etkileri ameliyat gibi kalıcı sonuçlar sunmayabilir, daha çok göz kapaklarına sıkılaştırma ile lifting etkisi sağlamaktadır.
Etkisi Ne Kadar Sürer, Kalıcı mı?
Uygulanan plazma pen işlemi sonrası kalıcılık etkisi kişinin cilt sağlığına bağlı olmaktadır, genellikle işlem yapıldığında 2-3 haftada ciltte etkileri gözlenmeye başlayabilir. Etkisinin kalıcı olmasının kişinin cilt sağlığını destekleyecek diğer rutinleriyle doğrudan ilişkilidir.
Cilt sağlığı için gerekli hassasiyetleri gösteren kişilerde plazma pen 3-4 ay kalıcı etkiler gösterebilir, cilde uygulandığında kolajen üretimi tetiklenerek canlanma sağlanır ve cildin elastikiyeti artar. Ancak uygulama ciltte minimal yaraların açılması gibi bir işlemi içerdiğinden çok sık aralıklarla uygulanmamalı, ayda 1 kere uygulanması ideal olabilir.
Plazma Pen Leke ve İz Bırakır mı?
Ucunda küçük iğne sapı olan plazma pen cihazı uygulandığı esnada ciltte minimal düzeyde delikler açmaktadır. Ciltte oluşan bu minimal delikler sadece kızarıklığa sebep olur, kalıcı bir yara izi veya leke oluşması gibi bir durum söz konusu değildir.
Cilt hassasiyeti yüksek olan kişilerde işlem sonrası ciltte kızarıklıklar ve yara oluşumlarına bağlı kabuklanmalar gözlenebilir. Bu açıdan tedavinin klinik ortamında uzman dermatolog veya sağlık uzmanı eşliğinde sağlanması olası komplikasyonlardan kaçınmak için önemli olabilir.
Uygulama Esnasında Acı Verir mi?
Plazma pen cihazının ucunda iğne bulunur ve cilde bir miktar saplanarak işlem sağlanır, bu esnada hafif batma hissi ve minimal acı olabilir. İşlem uygulanırken cihazın ucundaki iğne ısındığından batma hissini azaltır, uygulama esnasında acı hissi çok fazla değildir. Ağrı ve acı hassasiyeti olanlar lokal anestezi kremle işlemi yapabilir.
Kaç Seans Uygulanır?
Kırışıklık tedavisi, cilt sıkılaştırma sarkmaların giderilmesi ve leke tedavisi gibi birçok hedef için uygulanabilen plazma pen uygulamasını 3-5 seans olarak planlayabilirsiniz. Uygulanan her seanstan sonra cilt dokularının iyileşmesi ve hücre yenilenmesinin sağlanması için 5 ila 8 hafta kadar ara verilmelidir.
Genellikle plazma pen ile ilgili en sık merak edilen uygulamalardan biri de çatlak tedavisi olmaktadır, çatlak tedavisinde de 4 veya 6 seans iyileşme süreci için yeterli olabilecektir.
Herhangi bir tedavi amaçlı olarak değil de sadece cilt sağlığınız için rutin bakım olarak plasma pen uyguluyorsanız 2 ayda 1 ya da 2 seans olacak şekilde uygulama sağlayabilirsiniz.
Plexr ile Plazma Pen Aynı İşlemler mi?
Genellikle plazma teknolojisini kullanan Plexr ile Plazma pen uygulamaları birbiri ile karıştırılsa da ikisi farklı cihazlarla uygulanan farklı tekniklerdir. Her iki teknikte aynı bölgelerde cilt sıkılaştırma ve hücre yenileme gibi hedeflerle uygulanabilir.
Plexr plazma tekniği, daha profesyonel bir medikal cihaz ile uzman kontrolünde uygulanan ve yüksek yoğunluklu plazma enerjisini kullanan işlemdir. Plazma pen ise daha pratik ve ulaşılabilir bir cihaz ile uygulanır ve kısmen plazma enerjisi kullandığı düşünülse de aslında radyofrekans enerjisini kullanarak çalışmaktadır.
Plazma Pen Sonrası İyileşme Ve İzlerin Geçmesi Ne Kadar Sürer?
Uygulanış açısından basit bir süreci içeren Plazma pen tedavisi işlem sonrası küçük minimal düzeyde yara izleri ve kabuklanmalar oluşturmaktadır. Bu yara izleri ve kabuklanmalar ortalama 2–5 gün gibi bir sürede yavaş yavaş kaybolmaktadır, ciltte kalıcı bir leke oluşumuna sebep olmaz.
Bazı cilt hassasiyeti olan kişilerde plazma pen sonrası hafif şişlikler ve ödem gibi durumlar da gözlenebilir. Şişlik ve ödem oluşumları genellikle uygulama sonrası uzun süre güneşe maruz kalma, hatalı uygulama veya bunlar gibi başka sebeplere bağlı olarak da gelişebilir.
Şişlik ve ödem durumları göz kapakları gibi hassas ve riskli bölgelerde değilse genellikle tehlikeli bir durum oluşturmaz. Ancak hızlı bir iyileşme için ödem ve şişlik olan bölgeye soğuk uygulaması ve antiseptik, nemlendirici kremler uygulanabilir.
Sık Sorulan Sorular
Plazma penden sonra duş alınır mı?
Uygulanan plazma pen tedavisi sonrası 8-10 saat işlem bölgesinin suyla temas etmemesi enfeksiyon riski için sağlıklı olacaktır. Göz kapakları gibi iyileşme süreci biraz daha uzun sürecek bölgelerde uygulama yapıldıysa 48 saat yani 2 gün duş almamak komplikasyon riskini minimize etmek için en iyi karardır.
Plazma pen kimlere uygulanmaz?
Cilt sağlığına yönelik tedavi uygulamalarına engelleri bulunan kişilerin plazma pen yaptırmaması daha iyi bir karar olacaktır. Bununla birlikte adet dönemi, hamilelik gibi hormonal dönemlerde de dokuların iyileşmesi açısından sorunlar olabildiğinden bu dönemlerde de kaçınılabilir.
Soğuk (Cold) plazma nedir?
Genellikle plazma pen ile karıştırılsa da soğuk (cold) plazma pen uygulaması farklı bir teknikle çalışan cihazla gerçekleştirilen işlemdir. Soğuk plazma sıcaklık ile değil soğukluk derecesiyle ciltte minimal izlerin oluşturulmasını sağlar, etki olarak diğer plazma tekniği ile aynıdır ve 4 ila 6 seans aralıklarında uygulanabilir.
Ozon plazma pen ne işe yarar?
Hem plazma hem de ozon enerjisini kullanarak çalışan bir cihaz ile sağlanan işlem ozon plazma pen uygulamasıdır. Ciltte hem kolajen üretimini tetikler hem de ozon enerjisi sayesinde ciltteki zararlı bakterilerin öldürülmesini ve derin bir temizlenmeyi sağlar.
Plazma pen ben silme nasıl yapılır?
Cilt sıkılaştırma ve hücre yenilenmesini sağlayan plazma pen ayrıca cilt üzerindeki benlerin giderilmesinde de etkili bir çözüm sunabilir. Ben dokusunun üzerine plazma cihazının uygulanması ile işlem gerçekleştirilir ve uygulamadan tam etki sağlanana kadar 5-7 seans kadar tekrarlanabilir.
Plazma pen dikiş izini geçirir mi?
Aktif dikiş izlerinde uygulanması sakıncalı olsa da plazma pen, iyileşme sürecinde dikiş izlerinin yok edilmesinde hızlandırıcı bir etki sağlayabilir. Dikiş izleri normalde 1-1.5 senede soluklaşıp cilt tonuna yakınlaşmaktadır, bu açıdan plazma pen uygulaması süreci 3-4 ay hızlandırabilir.
Plazma pen ile dövme silinir mi?
Genellikle plazma pen tüm cilt lekelerini geçirmekte ve iyileştirmekte etkili bir rol oynasa da dövmeyi geçirmede etkili bir tedavi yöntemi değildir. Cilt üzerinizdeki kalıcı dövmelerden kurtulmak istiyorsanız lazerli teknikleri tercih edebilirsiniz.