Burun Estetiği (Rinoplasti) Ameliyatı Sonrası Sık Sorulan Sorular

Burun Estetiği Sonrası Burun Şekli Değişir mi?

Burun estetiği sonrası operasyonun sonuçlarının başarılı olması açısından, uygulama süreci kadar iyileşme sürecindeki hususlar da kritik öneme sahiptir. Açık veya kapalı teknikle uygulanan rinoplasti ameliyatları ile kişilerin istedikleri sonuçları elde etmesi için birçok faktör bulunmaktadır.

Düzenli doktor kontrolü takvimine uymak, istirahat sürecini doğru şekilde uygulamak, beslenme düzeni, rutinlerin planlanması gibi hayatın birçok evresinde kendinizi kısıtlamanız gerekebilecektir. Bu yazımızda burun estetiği ameliyatınız sonrasında aklınıza takılabilecek tüm sorulara detaylı yanıtlar verdik, burdan bilgi sahibi olabilirsiniz.

Burun Estetiği Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadar Sürer?

Açık veya kapalı teknik burun estetiği fark etmeksizin iyileşme süreci 2-3 hafta sürebilir, bu 3 haftalık sürede kişi iş hayatına ve günlük aktivitelerine dönebilir. Bu süreçte burun bölgesi bandajlı kalması şekilde olmaktadır, nefes alıp vermede kısıtlanma ve ağrılar olabilmektedir. Bu açıdan ilk 2-3 haftayı istirahat içerisinde geçirmek en sağlıklısı olacaktır.

Rinoplasti ameliyatı sonrası tam iyileşme ise 7-12 aylık süreyi bulabilir, bu süreç sonunda yara izleri belirginliğini kaybeder ve soluk alıp verme gibi işlevler çok daha iyi durumda olmaktadır.

Rinoplasti Ameliyatı İle Hangi Burun Bozuklukları Düzeltilir?

Genel olarak burun estetiğinin tedavi sunduğu işlemler şu şekilde kategorilendirilebilir:

  • Burun kemerinin belirgin olması
  • Burun ucu düşüklüğü
  • Burun yapısında asimetri
  • Geniş veya büyük burun
  • Kemerli burun sırtı
  • Septum deviasyonu (burun eğriliği)
  • Solunum problemleri
  • Burun deliklerinin dar veya geniş olması
  • Kırık veya çökmüş burun
  • C veya S şeklindeki burun eğriliği
  • İlk ameliyatta beklenen sonucun alınamaması
  • Burun ucu çökmesi

Burun Estetiği Öncesi Görüşme

Burun Estetiği Sonrası Doktor Kontrolleri Ne Zaman Yapılır?

  • İlk Kontrol (5-7 Gün Sonra)
    • Tampon ve atel çıkarılır.
    • Ameliyat bölgesindeki ödem, morluk ve iyileşme durumu değerlendirilir.
    • Burun yapısında herhangi bir komplikasyon olup olmadığı kontrol edilir.
  • 2-3 Hafta Sonra
    • Şişliklerin azalma durumu gözden geçirilir.
    • Burun dokularının tepkisi ve olası deformasyonlar değerlendirilir.
  • 1 Ay Sonra
    • Bu aşamada hafif egzersizlere izin verilebilir.
    • Burun ucunda veya sırtında devam eden hafif şişlikler kontrol edilir.
  • 3 Ay Sonra
    • Burnun büyük oranda iyileştiği görülür ve şekil oturmaya başlar.
    • Doktor, gerekirse burun bakımını optimize etmek için önerilerde bulunur.
  • 6 Ay Sonra
    • Şişliklerin tamamen geçtiği gözlenir.
    • Revizyon ihtiyacı olup olmadığına karar verilir ve gerekirse planlama yapılır.
  • 1 Yıl Sonra (Nihai Değerlendirme)
    • Burun yapısının son hali ve estetik durumu gözden geçirilir.
    • Nefes alma gibi fonksiyonel değerlendirmeler yapılır ve ameliyatın kalıcı etkileri değerlendirilir.

Doktor kontrolleri ameliyat süreci kadar önemli ve kritik etkiye sahip olabilmektedir. Uygun takvimi doktorunuz size önerecektir, bu takvim doğrultusunda tetkiklerinizi yaptırarak komplikasyon riskinden kaçınabilirsiniz ve olası revizyon durumu için en erken müdahale sağlanabilir.

Rinoplasti Sonrası Hangi Gıdalar Tüketilmelidir?

Burun ameliyatı sonrası tampon ve atel çıkartılana kadar genellikle nefes alıp vermede zorlanma ve çiğnemede kısıtlanma olacağından yumuşak püremsi kıvamda yiyecekler veya çorba gibi sıvı gıdalar tüketilebilir. Ayrıca burun bölgesinde ödem oluşumuna sebep olabileceğinden çok tuzlu gıdalardan uzak durulması da sağlıklı olabilir.

Ameliyat Sonrası Beslenme

Operasyon Sonrası Psikolojik Etkiler ve Sosyal Hayat Nasıl Etkilenir?

Burun estetiği ameliyat olarak kısa bir operasyon olsa da iyileşme süreci ve kişinin görünümünde oldukça değişiklik sağladığı için süreç olarak uzundur. Bu sebepten ötürü kişi psikoloji ve motivasyon olarak tamamen hazır hissettikten sonra bu ameliyatı göze almalıdır. Ayrıca ameliyat sonrası sosyal hayattan da bir süre kısıtlayıcı etkisi olabileceğinden kişinin hayatının 3-4 haftalık bir dilimini bu ameliyata ayırması gereklidir.

Ameliyat Sonrası Burun Ucu Oynar mı?

Rinoplasti uygulaması sonrası tampon ve atel çıkartılığı süreçte ilk günlerde burun ucunda hareket hissi olabilir, bu olağan bir durumdur. Aradan birkaç hafta geçtiğinde ve dokularda iyileşme sağlandığında burun tam olarak oturmaktadır, hareket hissi bu zamanlar tekrarlamaz.

Ameliyat Sonrası Dudak Kalkar mı?

Burun estetiği uygulandıktan sonra burun çevresinde ödem oluşumuna bağlı olarak dudaklarda kalkar ve dudak üstü bölgede şişme gözlenebilir, ancak bu geçici bir etkidir. Ödem etkisinin azalmasıyla üst dudaklardaki kalkık ve şişkin görünüm yavaş yavaş inecektir.

Burun Ameliyatı Sonrası Masaj Yapılabilir mi?

Ameliyattan sonra genellikle ilk günlerde sancılı ağrılar olabileceğinden kişiler masaj gibi uygulamalar yapabilmektedir. Ancak bu doğru bir uygulama değildir, buruna masaj veya herhangi bir şeyle temas edilmemesi daha doğru bir karardır. Bunun yerine doktor kontrollü, profesyonel desteği alınarak lenfatik masaj uygulanabilir, lenfatik masajlar kan akışını düzenleyici, ödem ve ağrıları hafifletici etkiler sağlamaktadır.

Ameliyattan Kaç Gün Sonra Güneş Gözlüğü Takılabilir?

Rinoplasti ameliyatı sonrası ilk 1 ay burna baskı uygulayacak gözlük gibi aksesuarlar kullanılmamalıdır. Eğer gözlük kullanımı önemli bir gereklilik ise doktora danışılarak baskıyı azaltıcı gerekli önlemler alınarak güneş gözlüğü veya gözlük kullanılabilir.

Rinoplasti Sonrası Güneş Gözlüğü Takılabilir mi?

Burnum Hala Büyük Görünüyor, Ne Yapmalıyım?

Burun kemerlerinde küçültme, büyük veya uzun burnun küçültülmesi gibi uygulamalar sonrası tampon ve atel çıkartıldıktan sonra burun ilk hafta şişliğe bağlı büyük görünebilir. Ödemin azalması ile burnun şişliği indiğinde estetiğin sonucu daha net anlaşılabilir, bu duruma rağmen burun yapısı halen büyük görünümdeyse revizyon desteği için doktorunuza danışmalısınız.

Burun Ameliyatı Sonrası Başım Yüksek mi Olmalı?

Uygulanan rinoplasti ameliyatı sonrası burnun ve başın yüksek tutulması, uyurken veya istirahat ederken sırt üstü uzanıp başın yastıkla desteklenmesi önemli olmaktadır. Başın yüksek ve dik tutulması hem ödem oluşumu riskini de hafifletmektedir, aynı zamanda yatarken burnun temas etmesinden kaçınılmış olmaktadır.

Tamponlar Rahatsızlık Verir mi Ve Ne Zaman Çıkarılır?

Burun kanamasını kontrol etmek, burun kıkırdak yapısını stabil tutmak için burun estetiği sonrası deliklere takılan tamponlar 2-3 gün sonrasında çıkartılmaktadır. Ancak ameliyatın içeriğine göre ve takılan tamponun türüne göre çıkartılma süresi 4-6 günü de bulabilecektir.

Genel olarak burun deliklerine takılan tamponlar ve rahatsızlık verebilmekte ve çıkartılması sürecinde biraz ağrı ve acı verebilmektedir. Ancak günümüzde çoğunlukla rinoplasti ameliyatlarında silikon tamponlar uygulanarak ağrı ve acı hissi minimize edilmektedir.

Atel Ne Zaman Çıkartılır?

Burun estetiği ameliyatı sonrası kemiğini sabit tutmak, oynamaları engellemek için burun sırtına dışardan takılan dış atel ortalama 6 ila 10 gün içerisinde çıkartılmaktadır. Ayrıca septoplasti (burun eğriliği) gibi ameliyatlarda burun içlerine de atel yerleştirilebilmektedir, bu iç ateller de aynı şekilde 1 – 1,5 haftalık sürede alınmaktadır.

Ameliyat Sonrası Uçağa Binmek Sakıncalı mı?

Genel olarak rinoplasti ameliyatı sonrası ilk aylarda atel ve tamponun çıkartılması ve doktor kontrolleri gerekli olacağından 2-3 hafta uçağa binmek ve seyahat sakıncalı olabilir. Ayrıca burun estetiği sonrası bu 2-3 haftalık süreç kişinin dinlenmesi ve fiziksel aktivitelerden kaçınması gereken bir dönemdir. Bu süreçte uçak yolcuğu veya uzun seyahat gibi yorucu aktiviteler iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilecek durumlardır.

Ameliyat Sonrası Kaşıntı ve Kuruluk Normal mi?

Burun estetiği sonrası cilt dokusunun kendisini yenilemesi sebebiyle burunda kaşıntı ve kuruluk oluşması normal bir durumdur. Ameliyat sonrası bandajlar, antibiyotikler ve uygulanan kremler de kaşıntıyı tetiklemektedir, ancak bu kaşıntı ve kuruluklar uzun süre devam edip şişlik ve kızarıklıklara sebep olursa mutlaka doktora danışılmalıdır.

Rinoplasti Sonrası Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Uygulanan burun estetiği ameliyatı sonrası şu belirtiler enfeksiyon ve iltihaplanma gibi sebeplere bağlı olabilir:

  • 38°C ve üzerinde yüksek ateş
  • Ameliyat bölgesinde artan şişlik, kızarıklık
  • Sarı, kötü kokulu sıvı veya irin
  • Halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı
  • Artan burun tıkanıklığı ve nefes alma zorlukları
  • Burun tamponlarından gelen kötü koku
  • Ciddi durumlarda görme bozuklukları ve göz çevresinde şişlik

Bu belirtiler fark edildiğinde doktorunuza danışmalısınız, doktorunuz uygun müdahaleleri sağlayacaktır. Genellikle hafif vakalarda antibiyotik uygulaması yeterli olabilir ancak ciddi enfeksiyonlar ek müdahale gerektirebilir

Burun Estetiği Sonrası Burun Şekli Zamanla Değişir mi?

Rinoplasti ameliyatı kemiklerde ve kıkırdak dokuda kalıcı değişiklik ve şekillendirme yapma hedefli uygulanmaktadır. Ancak burun estetiği sonrası travmalara bağlı burun yapısında eğilme, çökme veya burun ucunda düşme gibi durumlar gözlenebilmektedir.

Fakat genelde travmalara bağlı gelişen durumlar ameliyat öncesinde de olması muhtemel bir durumdur ve çok nadiren yaşanır. Bunun dışında alanında uzman olmayan plastik cerrahlarca sağlanan operasyonlarda başarısız uygulamalara bağlı travma olmadan da bu durumlar gözlenebilir.

Rinoplasti Sonrası Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Ameliyat Sonrası Şişlik ve Morluk Ne Kadar Sürede Geçer?

Burun ameliyatı sonrası ödeme bağlı gelişen şişlik ve morluklar atel ve tamponun çıkartılması sonrası 5-6 gün daha devam edebilmektedir. Tampon ve atel çıkartıldıktan sonra aradan 2 hafta gibi bir süre geçmesine rağmen şişlik ve morluklar devam ediyorsa mutlaka doktora danışılmalıdır.

Spor ve Ağır Aktivitelere Ne Zaman Başlanabilir?

Rinoplasti estetiği sonrası 2-3 ay spor ve ağır egzersizlerden muhakkak kaçınılmalıdır, bu aktiviteler hem terlemeye sebep olacağından hem de burna darbe alma gibi riskleri olacağından tehlikeli olabilir. Ancak ameliyattan 1-2 haftalık süre sonunda aşırı terlemeye sebep olmayacak hafif kondisyon egzersizlerini uygulamakta bir sakınca yoktur.

Burun Deliklerim Çok Büyük Olur mu?

Profesyonel uzman cerrahlarca sağlanan burun estetiğinde operasyon uygun müdahalelerle sağlanarak burun deliklerinin açılarına zarar verilmemektedir. Burun ameliyatında sağlanacak şekillendirme tipine göre açık veya kapalı teknikte müdahale sağlanarak en iyi sonuçlar sağlanmaktadır.

Burun Estetiği Sonrası Ağrı Olur mu?

Genellikle birçok burun estetiği sonrası burun bölgesinde ağrılar olması olağan bir durumdur, ayrıca bu ağrı baş ağrıları gibi durumlara da sebep olabilmektedir. Bu durum normal bir süreç olduğundan doktorunuz ağrı kesici ve uygun tedavi önerileriyle bu süreci en iyi atlatmanız için uygun koşulları sağlayacaktır.

Burun Estetiği Sonrası Burun Düşer mi?

Uygulanan burun estetiği sonrası iyileşme sürecinde burun ucunda değişiklik olması normaldir, ancak burun ucunda kalıcı bir düşme cerrahi bir hata veya komplikasyon kaynaklı olmaktadır. Uzman bir cerrah kontrolünde sağlanan rinoplasti ameliyatı sonrası, doktor kontrolleri ve iyileşmeyi olumsuz etkileyecek faktörlerden kaçınarak burun ucu düşmesi durumundan korunabilirsiniz.

Ameliyat Sonrası Denize veya Havuza Girilebilir mi?

Genellikle deniz suyu veya kimyasal bileşenler içeren havuz suyuna burnun temas etmesinden kaçınılması önemlidir. Rinoplasti sonrası 1-2 ay mutlaka deniz, havuz, sauna gibi enfeksiyon ve komplikasyona sebep olacak aktivitelerden kaçınılmalıdır. Bu süre sonrasında yine burun hassas olabileceğinden yüz için gerekli önlemler alınarak deniz ve havuza girilebilir.

Operasyon Sonrası Nefes Problemleri Yaşanır mı?

Burun estetiği sonrası yerleştirilen tampon ve atel nefes alıp vermeyi büyük oranda kısıtlayabilmektedir, ancak 1 haftalık süre sonrasında tampon ve atel çıkartıldıktan sonra nefes alıp verme konusunda rahatlama sağlanır. 1 hafta sonrasında da yine burunda oluşan şişlik ve ödemlere bağlı nefes alıp vermede kısıtlanma hafif düzeyde tekrarlanabilir, daha uzun süren kısıtlanmalarda doktora danışılarak uygun müdahaleler sağlanabilir.

Burun Estetiği Sonrası Uyku Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

  • İlk haftalarda sırt üstü yatmak, burna baskı yapılmasını engelleyip baskı yapma riskini minimize eder.
  • Yastıklarla başın hafifçe yükseltilmesi, ödem ve şişliklerin azalmasını destekler.
  • Yan yatmak burun dokularına baskı yapabilir, bu sebeple yan yatmaktan kaçınılmalı!
  • Evcil hayvanınız varsa burna ani bir baskı yapabileceğinden bunun içinde koruyucu önlem alabilirsiniz.

Rinoplasti Ameliyatı Sonrası Tat ve Koku Kaybı Olur mu?

Burun estetiği ameliyatı uygulandıktan sonra ilk 2 hafta iyileşme sürecinde tat ve koku kaybı olması normal ve beklenen bir durumdur. Tampon ve atel çıkartıldıktan sonra nefes alıp verme rahatlamaya başlayacağından 2-3 haftalık süreçte tat ve koku hissi tekrardan iyileşmeye başlar. 1-2 aylık süre zarfında halen tat ve koku kaybı hissi devam ediyorsa mutlaka doktora danışılmalıdır.

Burun Estetiği Sonrası İz Kalır mı?

Ameliyat Sonrası Burun İçinde Kuruluk Nasıl Giderilir?

Genellikle burun estetiği operasyonu sonrasında iyileşme sürecinde burun içinde ve çevresinde kuruluk olması doğal bir durumdur. Burundaki kuruluğun hızlı şekilde geçmesi için doktorunuza da danışarak zararlı kimyasal içermeyen nemlendirici krem ve merhemler, vazelin gibi uygulamalar yapabilirsiniz ayrıca bu süreçte bol su tüketmek de faydalı olacaktır.

Burun Estetiği Sonrası İz Kalır mı?

İki farklı cerrahi teknikte uygulanan burun estetiğinde açık rinoplasti uygulaması sonrası burnun kolumella yani orta bölgesi ile burun deliklerinin altında hafif izler kalabilir. Bu izler genellikle 9-12 aylık sürede yavaş yavaş azalarak cilt rengini almakta ve geçmektedir. Kapalı burun rinoplasti uygulamasında ise iz oluşumu genellikle gözlenmez ancak ameliyata bağlı burunda şişlikler ve diğer sonuçlar gözlenebilir.

Burun Estetiği Sonrası Revizyon Ameliyatı Gerekir mi?

Başarılı bir cerrah veya klinik bünyesinde sağlanmayan burun estetiği sonrası ya da iyileşme sürecinde bazı travmalara bağlı burun yapısında eğilme, çökme veya burun ucunda düşme gibi durumlar gözlenebilmektedir. Bu durumlarda burun şeklinde aşırı düzeyde bir bozulma varsa, rinoplasti ameliyatının revize edilmesi gerekli olacaktır.

Burun Estetiği Sonrası Mimikler Değişir mi?

Genel olarak burun estetiğinde kas ve sinirlere herhangi bir müdahale söz konusu olmadığından mimiklerde bir değişiklik olmaz. Ancak ameliyat sonrası ilk 2-3 hafta şişlik ve ödem gibi durumlara bağlı üst dudak bölgesinde ve burun çevresi nazolabial bölgede hissizliğe bağlı geçici bir mimik kısıtlanması olabilir.

Burun estetiği uygulaması burunda şekil değiştirmeye yönelik bir işlem olduğundan her ne kadar mimikler değişmese de kişinin gülüşü ve diğer yüz ifadeleri de burun değişimi ile yeni bir görünüm kazanmaktadır.

Burun Estetiği Sonrası Öksürmek veya Hapşırmak Burnu Etkiler mi?

Uygulanan burun estetiği sonrası öksürmek, hapşırmak gibi eylemler genellikle ciddi bir soruna ve komplikasyona sebep olmaz. Ancak hapşırma ve öksürme esnasında burna aşırı baskı uygulanması halinde kanamalar ve riskler olabileceğinden bazı önlemler alınabilir. Şunlar uygulanabilir:
  • Öksürürken ve hapşırırken burna baskı uygulanmaması için ağzı açık tutmak ve ağızdan çıkmasını sağlamak.
  • Alerjik reaksiyon varsa doktora danışılarak alerji ilaçlarını temin etmek.
  • Hapşırmayı önlemek için dil ile damağa baskı uygulamak veya hafifçe burun ucunu baskılamak.
  • İstirahat sürecinizde bulunacağınız ortamın tozdan arındırılmış ve nem dengesinin sağlanmış olması önemli olabilir.

Tedavi Sonrası Güneşe Çıkmak Sakıncalı mı?

Burun estetiği sonrası iyileşme sürecinin erken dönemlerinde güneş ışığına uzun süre mazur kalınmaması önerilir. İlk 2-3 haftalık süreçte güneşe çıkma durumu olacaksa güneş şapkası kullanılması, gölgede durulması ve bunlar gibi güneşten koruyucu önlemlerin alınması önemli olabilir.

Erken iyileşme döneminde burun bölgesinin aşırı süre güneşe maruz kalması ödem riskini arttırır, şişlik ve morlukların inmesi gibi durumları geciktirebilir.

Go to Top