Burun Estetiği (Rinoplasti) Ameliyatı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Burun Estetiği (Rinoplasti) Öncesi

Burun estetiği ya da diğer adıyla rinoplasti ameliyatı, kişinin görünümünden memnun olmadığı burun formunda cerrahi müdahaleler ile kalıcı ve doğal bir değişim sağlamaya yönelik işlemdir. Açık, kapalı rinoplasti veya Piezo cerrahisi gibi tekniklerle uygulanan bu cerrahi işlem kişilerin estetik beklentilerine en iyi çözümleri sunmaktadır.

Günümüzde en yaygın şekilde; özgüven düşüklüğü, motivasyon kaybı ve psikolojik kaygılara sebep olan burun yapısındaki bozukluklar ve istenmeyen görünüm artık ileri teknik cerrahi müdahalelerle doğal ve istenilen ölçülere ulaştırılabilmektedir.

Burun estetiği ile; kemerli burun, eğri burun, büyük ve uzun yapılı burun, düşük burun ucu gibi tüm istenilmeyen burun görünümlerine doğal bir çözüm sunulmaktadır. Rinoplasti uygulamasına yönelik merak ettiğiniz tüm soruları sizler için cevaplandırdık, içeriğimizde aradığınız yanıtları bulabilirsiniz!

Açık İle Kapalı Burun Estetiğinin Farkı Nedir?

Açık rinoplasti, burnun ortasındaki birleştirici kıkırdak dokusunun (kolumella) kesilip açılması ile gerçekleştirilen uygulamadır. Genellikle burunda yapılacak değişiklik düzeyi ileri düzeyde müdahale gerektiriyorsa açık teknik uygun seçenek olmaktadır. Ameliyat sonrası genellikle kolumella bölgesinde ve burun delikleri aşağında hafif dikiş izi kalmaktadır, ancak birkaç aylık süreçte bu izler de kaybolur.

Kapalı rinoplasti tekniği ise, kolumella kıkırdak dokuya müdahale edilmez operasyon burun delikleri içerisinden girilerek sağlanmaktadır. Açık burun estetiği uygulamasına göre daha az doku hasarı, hızlı iyileşme ve minimal iz oluşumu açısından değerlendirildiğinde avantajlı bir uygulamadır.

Hangi Burunlara Estetik Yapılmalı?

Burun estetiği uygulaması; kemerli burun, geniş burun kanatları, uzun veya büyük burunlar, asimetrik burun görünümü, düşük burun ucu, burun deliği büyüklüğü veya eşitsizliği, normalden küçük burunlar ya da burun eğriliği gibi birçok durumda yapılabilmektedir. Her durum için açık veya kapalı teknik gibi en uygun teknik uygulanmaktadır.

Hangi Burunlara Estetik Yapılmalı?

Kimler Burun Estetiği Olamaz?

Rinoplasti ameliyatı estetik bir prosedür olduğundan çoğunlukla herkese uygulanabilir, ancak bazı rahatsızlıkları olanlarda komplikasyon riski olabileceğinden önerilmez. Bunlar şu şekilde sayılabilir:

  • Ciddi kronik hastalıkları (kalp, böbrek, kontrolsüz diyabet gibi) olanlar.
  • Kanama ve pıhtılaşma bozukluğu olanlar.
  • Burun gelişimi tamamlanmamış olan gençler (kızlarda 16-17, erkeklerde 17-18 yaş altı bireyler).
  • Burun yapısındaki değişim konusunda uygun olmayacak estetik beklentileri olanlar.
  • Hamile ve emzirme dönemindeki anneler.
  • Sürekli devam eden alerjik rinit veya kronik sinüzit gibi ciddi solunum problemleri olanlar.
  • Sigara kullanan ve ameliyat öncesi/sonrası bu alışkanlığını bırakamayan kişiler.
  • Hamile ve emziren kadınlar.
  • Burun bölgesinde şiddetli akne veya cilt sorunları olanlar.
  • Yakın zamanda burun travması geçirmiş kişiler.
  • Kan sulandırıcı ilaç kullananlar veya pıhtılaşma sorunu olanlar.

Kaç Yaşından Sonra Burun Estetiği Yapılmaz?

Genel olarak burun estetiğinde burun kemik gelişimi esas tutulduğunda küçük yaş sınırı belirlense de üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Ancak yine de rinoplasti sonrası iyileşme süreci dokuların onarılması gibi vücut metabolizmasına bakan dönemler içerdiğinden 65-70 yaş üstü kişilerin yaptırmaması sağlıklı bir karar olacaktır.

Devlette Rinoplasti Ameliyatı İçin Hangi Bölüm?

Devlet hastanelerinde burun estetiği yaptırmak istiyorsanız, ya Kulak Burun Boğaz (KBB) ya da Plastik Cerrahi bölümüne bakmalısınız. İlgili hastanenin bu branşlarındaki doktorları rinoplasti ameliyatı yapıp yapmadığı sitelerinde belirtilebilir ya da danışmanlarından sorarak bilgi alabilirsiniz.

Devlet Hastanesinde Burun Estetiği Yaş Sınırı Kaç?

Genellikle burun estetiği için özel kurumlarda yaş sınırları düşük olabilirken devlet hastanelerinde 18 yaş sınırı bulunmaktadır. 18 yaş üstü kadın ve erkekler devlet hastanelerinde rinoplasti uygulaması için destek alabilirler.

Ameliyata Giderken Ne Alınır?

Rinoplasti ameliyatı öncesi yanınıza almanız gereken bazı şeyleri operasyon sonrası süreçte size kolaylık sağlayabilecektir. Yanınıza almanız gerekenler arasında şunlar sayılabilir:

  • Düğmeli veya önden ilikleme ile giyilebilecek rahat bir tişört veya üst kıyafet.
  • Ameliyat sonrası kullanmanız gereken reçetelendirilmiş ilaçlar.
  • Burun ameliyatı sonrası yemek yemede zorlanabileceğiniz çorba veya tüketilmesi rahat atıştırmalıklar.
  • Yastık ve boynunuzu sabit tutabilecek boyunluk gibi destekleyiciler.
  • Kimlik ve ilgili sağlık evraklarınız, ile şarj cihazınızı da almayı unutmayın!

Burun Ameliyatına Giderken Ne Alınır?

Ameliyatın Hayati Riski Var mı?

Uzman cerrah tarafından sağlanan burun estetiği ameliyatında riskler çok minimaldir, sadece burun şekillendirme hedefli müdahale sağlanır. Ancak hatalı bir uygulama sonucu anesteziye bağlı kanama, enfeksiyon gibi riskler veya estetik açıdan beklenen sonuçların gerçekleşmemesi ve revizyon ihtiyacı gibi durumlar gözlenebilir.

Burun Ameliyatı Neden Ertelenir?

Genellikle soğuk algınlığı, adet dönemleri gibi hormonal dönemler, kan tahlillerinde anormal sonuçlar, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, hamilelik veya yakın bir dönemde başka bir ameliyat geçirmiş olmak gibi durumlar burun ameliyatının ertelenmesine sebep olabilir.

Ameliyat Kaç Saat Sürer?

Uygulanan burun estetiği ameliyatının türüne göre süreleri değişken olsa da ortalama 2-3 saat sürmektedir. Açık veya kapalı rinoplasti uygulama tekniklerine göre de süre farklılaşabilir. Genellikle açık rinoplasti uygulamaları daha komplike müdahaleleri içerdiğinden kapalı tekniğe göre 30-45 dakika daha uzun olabilir.

Burun Estetiği Kaç Ayda İyileşir?

Gerçekleştirilen burun estetiği ameliyatı sonrası iyileşme ortalama 3-4 haftadır, bu süre sonunda atel ve tamponlar çıkartılmış ve artık nefes alıp verme ve koku, tat alma gibi hisler yavaş yavaş düzelmiş olmaktadır. Ancak bu süre zarfında da burunda halen yara izleri ve hafif şişlikler devam edebilir. Rinoplasti sonrası izlerin ve şişliklerin tamamen geçtiği ve burnun oturması ortalama 6-12 aylık bir sürede olmaktadır.

Ayrıca ameliyat sonrası süreç hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “Burun Estetiği Sonrası Sık Sorulan Sorular” yazımıza da göz atabilirsiniz.

En Zor Burun Ameliyatı Hangisi?

Genel olarak cerrahi müdahale açısından değerlendirildiğinde en zor burun ameliyatı genellikle revizyon rinoplasti olarak bilinir. Revizyon rinoplasti, daha önce yapılan bir burun estetiği ameliyatının istenilen sonucu vermemesi veya komplikasyonlar sonucu burun formunda bozulma olması sağlanan ikinci ameliyattır.

Piezo Rinoplasti Ameliyatı Nedir?

Piezo Rinoplasti Ameliyatı Nedir?

Klasik burun estetiği uygulamalarından farklı olarak ultrasonik dalgalarla burun kemikleri üzerinde kesim ve değişiklik işlemi yapmayı sağlayan cerrahi prosedür Piezo rinoplasti olarak bilinir. Genel olarak klasik uygulamalarda cerrah kemiklerde ve kıkırdakta kesme ve değişiklik yacağında normal cerrahi bıçak ve cihazları kullanır, Piezo tekniğinde ise kullanılan cihaz ultrasonik dalgalarla kemik hasarını minimize edicek şekilde kesmeyi sağlar.

Burun Estetiği Kaç TL?

Türkiye’de burun estetiği için 2024 yılında ortalama fiyat 50.000 TL ile 150.000 TL arasındadır. Genellikle bu fiyatlar her şehirde farklılık gösterebilir, ayrıca hastane veya kliniğin sunduğu ekstra hizmetler de eklendiğinde daha yüksek miktarlara ulaşabilir.

Devlette Burun Estetiği Ne Kadar?

Burun estetiği ameliyatı devlet hastanelerinde özel estetik kurumlarına göre çok daha düşük fiyatlardadır, 2024 yılı güncel rakamlarına göre 5.000 TL ila 30.000 TL arasındadır. Genellikle uygulamanın içeriğine göre fiyatlar bu aralıklarda değişmektedir.

Genel olarak rinoplasti uygulamaları estetik işlemler olduğundan SGK indiriminden yararlanılamamaktadır, ancak burun eğriliği düzeltme (septorinoplasti) gibi uygulamalarda ameliyatın kapsamına göre SGK indirimi sağlanabilir.

Ücretsiz Burun Estetiği Nasıl Olunur?

Sağlık problemine sebep olan burun problemlerinde cerrahi müdahaleler estetik değil, sağlık kapsamına girdiğinden devlet hastanelerinde ücretsiz destek alınabilmektedir.

Devlet hastanesinde ücretsiz olarak yaptırabileceğiniz burun estetiği uygulamaları şu sağlık problemlerini içeriyor olmalıdır:

  • Septum deviasyonu nedeniyle nefes almada zorluk yaşanması.
  • Burun içindeki yapısal bozukluklardan kaynaklanan solunum problemleri.
  • Travmalar, kazalar veya darbeler sonrası burun kırığı ve şekil bozukluğu.
  • Doğuştan gelen burun anomalileri (örneğin yarık dudak veya damak).
  • Kronik sinüzit ameliyatı sırasında burundaki şekil bozuklukları.
  • Burun etlerinin (konkaların) büyümesi nedeniyle nefes alma güçlüğü.
  • Nefes darlığına yol açan burun asimetrileri.

En Doğal Görünümlü İdeal Burun Nasıl Olur?

Genel olarak burun yapısını doğal kılan yüz ile uyumlu bir formda olmasıdır. Bu açıdan değerlendirildiğinde kişinin burun ameliyatı sonrası yüzüne en uyumlu müdahalenin sağlanması onun için en ideal burun görünümünü sağlayacaktır.

Burun Estetiği Çok Ağrılı mı?

Rinoplasti ameliyatı sürecinde genel anestezi uygulanacağından herhangi bir acı hissi olmaz ancak ameliyat sonrası ilk haftalarda ağrılar olması olasıdır. Özellikle burun estetiğinden sonrası ilk 2 hafta en ağrılı dönem olabilir, bu süreçten sonra atel ve tamponun da çıkartılmasıyla burun bölgesi rahatlamaya başlar.

Doktorunuz ağrı kontrolünüz için en uygun ilaç ve takviye önerilerinde bulunacaktır, ağrıların uzun sürmesi durumunda komplikasyon tehlikesi olduğu gözetilerek doktora danışılmalıdır.

En Doğal Görünümlü İdeal Burun Nasıl Olur?

Burun Estetiği Zamanla Bozulur mu?

Genellikle burun estetiğinde yapılan müdahale sonrası yapısal özellik değişir ve kalıcı değişim sağlanır. Ancak ilerleyen yaşlarda cilt elastikiyetinin kaybolması burun yapısında da hafif sarkmalar olabilir, çoğunlukla bu durum ameliyatın etkisine bağlı gelişmez.

Estetikli Burun Ne Zaman Sağlam Olur?

Rinoplasti estetiğinden sonra burnun oturması yaklaşık 1-3 ayda olmaktadır, ancak bu dönemde halen burun hassas olabilir. Burun yapısının en sağlam olduğu dönem ameliyattan 6-12 ay sonra olmaktadır, bu dönemde burun altındaki yara ve iz oluşumları da çoğunlukla geçmiş durumdadır.

Burun Ameliyatı Sonrası Ses Değişir mi?

Çoğu durumda burun ameliyatı sonrası ses tonunda herhangi bir değişiklik olmaz, ancak ameliyattan sonra ilk dönemlerde burun tıkanıklığına bağlı ses tınısında hafif bir değişme gözlenebilir. Ameliyat sonrası tam iyileşme sağlandığında ses tonu tamamen eski haline dönmektedir.

Burun Yüz Güzelliğini Etkiler mi, Çok Değiştirir mi?

Kişinin yüzü ile uyumsuz bulduğu burun görünümü istediği şekle sahip olduğunda bu doğrudan yüzünü, bakışlarını ve güzelliğini oldukça fazla değiştirmekte ve olumlu bir etki sağlamaktadır. Özellikle kemerli burun düzeltme, düşük burun ucu kaldırma, büyük ve uzun burun küçültme gibi işlemler kişinin yüzünde ve güzelliğinde oldukça fazla belirgin bir değişiklik sağlıyor.

Estetikli Burun Oynar mı?

Genel olarak rinoplasti ameliyatı sonrası 2-3 aylık sürede burun oturmaktadır, ancak bu sürece kadar elle dokunulduğunda burunda şişme ve burun ucunda oynama gibi his olabilmektedir. Burun oturduğunda bu his tekrarlamaz elle dokunulduğunda burun ucunda veya sırtında herhangi bir oynama olmaz.

Estetikli Burun Düştüğünü Nasıl Anlarız?

Burun ucunda düşüklük olup olmadığını anlamak için rinoplasti ameliyatının üzerinen 8-10 hafta gibi bir süre geçmesi daha sağlıklı olacaktır. Genellikle burun henüz oturmadan ödem gibi durumlara bağlı burnun uç bölgesinde biçim bozukluğu olabilir, bu açıdan burun ucu düşmesinin kesin olup olmadığı için süre tanınmalıdır.

Genellikle revizyon burun estetiği gerekli olacaksa cerrah bir süre dokuların iyileşmesini bekleyebilir. Bu sebepten ötürü her durumda burun ucu düşmesi veya operasyonun sonucunun başarısız olduğuna dair diğer belirtilerin kesinleşmesi için iyileşme süreci referans alınmalıdır.

Başarısız Burun Estetiği Nasıl Anlaşılır?

Burun estetiği ameliyatı sonrası atel ve tamponların çıkartılması ve üzerinden birkaç hafta geçmesi sonrasında belirli tip durumların gözlenmesi başarısız bir rinoplasti operasyonu sağlandığını gösterebilir. Bunlar genellikle şu şekildedir:

  • Nefes alıp vermede zorluk yaşanması ya da nefes alırken burun valfinin çökmesi.
  • Burun deliklerinde asimetrik uyumsuzluk ve yamukluk.
  • Burun ucunun düşmesi veya şekil bozukluğu.
  • Kemikli burnun sırt bölümünde çıkıntılar, asimetrik uyumsuzluk.
  • Aşırı inceltilmiş veya doğal olmayan suni bir görüntü.
  • Aradan 2-3 ay geçmesine rağmen ödem ve şişliklerin devam etmesi.
  • Beklenildiği gibi estetik görünümün sağlanamaması.
Go to Top